Choć dziś łazanki uchodzą za polską klasykę, ku zaskoczeniu wielu osób ciekawostką może okazać się, iż najpewniej przywędrowały z Włoch w XVI wieku razem z królową Boną. Ich pierwowzorem był makaron do lasagne, a dziś danie to znane jest na całym świecie w różnorodnych odsłonach, także w wersji na słodko i pod rozmaitymi nazwami. Mimo iż dla wielu osób łazanki kojarzą się przede wszystkim z okresem świąt Bożego Narodzenia, to u mnie w domu goszczą przez cały rok.
REKLAMA
Zobacz wideo Iwona Pavlović tylko nam pokazała ważne dla niej przedmioty. Jeden z nich dostała od Beaty Tyszkiewicz "Nie przerywaj mi"[materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Co się daje do łazanek? Wystarczy kilka składników, by stworzyć majstersztyk na talerzu
Łazanki to świetny w smaku, sycący i banalnie prosty w przygotowaniu obiad choćby na kilka dni. Wypróbuj przepis, po który sięgam za każdym razem, a jego sekret tkwi w jednym niepozornym dodatku - chrupiącym wędzonym boczku. Gdy tylko domownicy czują jego zapach, od razu gromadzą się tłumy w kuchni.
Lista potrzebnych składników:
1 kg kiszonej kapusty,
400 g makaronu łazanki,
300 g wędzonego boczku,
1 duża cebula,
2 liście laurowe,
1 łyżeczka majeranku,
3 ziarna ziela angielskiego,
sól, pieprz do smaku,
olej do smażenia.
Makaron na łazanki (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Eisenmenger/Pixabay
Jak zrobić łazanki prosty przepis? Szybki obiad dla całej rodziny
Klasyk z notatnika babci Kasi z twistem majerankowym przygotowuję choćby w środku tygodnia. To tylko kilkanaście minut pracy w kuchni. Łazanki najlepiej smakują na ciepło, z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu.
Kapustę odciśnij z nadmiaru soku i grubo posiekaj. Przełóż do garnka, zalej wodą tak, by ją przykrywała, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka (ok. 30 minut).
W międzyczasie boczek pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć boczek i smaż, aż wytopi się tłuszcz i zrobi się chrupiący. Dodaj cebulę i smaż razem do zeszklenia. Pod koniec dorzuć majeranek i delikatnie wymieszaj, by uwolnił swój aromat.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź i nie płucz. Dzięki temu lepiej połączy się ze składnikami.
Ugotowaną kapustę odcedź i przełóż na dużą patelnię lub do garnka. Dodaj boczek z cebulą i makaron. Całość wymieszaj i dopraw do smaku. Smacznego!
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.